Een andere Wereld

Een andere Wereld

21:14 24 januari in Blog

Arie van Wolferen / trainer-coach – trajectbegeleider politie Rotterdam

In heel de wereld gebeurt veel. Heel veel. Volg je de televisie, lees je de krant, bekijk je de media, praat je met elkaar en luister je naar wat er gezegd wordt. Door al die vormen van communicatie komen de gebeurtenissen steeds sneller als nieuws naar je toe. Al is het net gebeurt, het is al bekend. Op zich is het goed om op de hoogte te zijn van het “nieuws”. Als we het nieuws tot ons nemen gebeurt er iets heel aparts met ons. Wij worden ineens analisten, deskundigen of betweter(s).  Wij vinden er wat van.

Wij, wij Nederlanders, hebben onze mening direct klaar. Wij vinden overal iets van. Wij vinden dat we overal wat van moeten vinden. Het meest frappante is wel dat het altijd begint met een oordeel of een veroordeling, een aanname of bekritisering. Of het nu om de nieuwe president van Amerika gaat, een nieuwe bondcoach, voetbalwedstrijd, ongeval of ontmoeting. We horen maar kort fragmenten of lezen maar kleine stukjes. Ons oordeel, voornamelijk bestaande uit aannames, staat vast en daar wijken wij niet vanaf. Wij geven het “verhaal” de kleur die wij vinden dat het moet hebben.

We kijken niet naar de mogelijkheden. We zien vaak niet wat er echt gebeurt. We zijn niet echt geïnteresseerd in het echte verhaal. We vragen er niet naar. We blijven vasthouden aan ons oordeel. Te vaak opgebouwd uit aannames. Vaak van horen zeggen.

Stel voor dat we zouden vragen hoe het echt zit. Dat we nieuwsgierig zijn naar de ander. Wat hem/ haar beweegt deze stappen te nemen of te laten, naar zijn beweegredenen, naar zijn overwegingen. Stel voor dat we dit zonder vooroordelen of aannames zouden doen. Stel voor dat we ons laten leiden door zaken waarvan we wel op de hoogte zijn of waar we wel van weten. De eerste stap die dan gemaakt mag worden om dit eigen te maken, is waardevrij leren denken en praten. Waardevrij  vragen hoe het echt zit. Hoe mooi zou het zijn als we gemeend geïnteresseerd zouden zijn naar de ander. Hoe zou de wereld eruit zijn als we de ruimte geven, het respect bieden en aannames weglaten.

Dit gaat niet vanzelf. Hier gaat een proces aan vooraf. Een innerlijk proces van wil ik dat wel. Wil ik wel zo’n wereld. Wil ik wel zo zijn. Als dit besluit genomen is en je bent eruit en je wilt waardevrij denken en handelen? Neem dan eens een kijkje in de keuken van ECO-Typing. Hier wordt je gecoacht op het waardevrij denken. Geen aannames, veroordelingen of oordelen. Ontvangen zoals het is en leren vragen naar meer.

Stap op de weg van succes!

Voor meer informatie mail je naar info@eco-typing.nl of informeer via het contactformulier.