Fouten maken. Zeg het maar.

17:47 24 april in Blog

Arie van Wolferen / trainer-coach – trajectbegeleider politie Rotterdam

Vorige week was ik op een verjaardag. Twee mensen hadden daar een discussie. Het ging er hard aan toe. Ik hoorde dat de één tegen de ander zei: Fouten maken mag en kan niet. Fouten maken is stom. Je moet eerste nadenken voordat je wat doet. Gebeurt dat niet dat wordt het maar een rotzooi. Met grote stelligheid werd dit verdedigd.

De andere man was een heel andere mening toegedaan. Hij vond dat iedereen fouten mocht maken. Misschien als uitzondering een arts. Maar ja, dat is wel begrijpelijk. Van fouten maken leer je. Wie stopt met fouten maken stopt met leren. De discussie ging nog een tijdje door.Thuisgekomen heb ik de discussie nogmaals de revue laten passeren. Daarna keek ik naar mijzelf. Hoe zat het bij mij. Hoe kijk ik er naar. Allereerst keek ik naar de sport. Als trainer/coach van diverse sporten en sportteams zag ik het al voor me. Iets nieuws leren en geen fouten maken. Hoe moet je dan leren? Als je geen fouten maakt dan leer je niet en sta je stil. Het is eigenlijk de voortuitgang tegenhouden.Fouten-maken

Kijk je naar de opvoeding van kinderen of naar mensen die verder willen in het leven of dingen willen ondernemen of eigen maken. Stel dat zij eerst alles moeten weten en voorbereiden voordat zij ergens aan beginnen. Dat zij geen fouten mogen maken. Wat wordt het leven dan moeilijk. De ontwikkeling stopt. Geen nieuwe dingen worden ontwikkeld. Geen verdere stappen worden gemaakt in het leven. Je leeft eigenlijk niet meer. Als trainer moet ik er niet aan denken dat teamspelers geen fouten meer maken. Wat doe ik daar dan nog.

Dat fouten maken niet iets vanzelfsprekend is kan ik me voorstellen. Het is soms best lastig om die knop om te zetten en fouten te maken. Ik denk ook dat het woord fouten maken te zwaar wordt beladen. Begin eens aan de andere kant. Je wilt leren. Jezelf ontwikkelen. Je wilt jezelf en de wereld ontdekken. Hoe zou dat gaan zonder fouten te maken?  Bij leren hoort ook fouten maken. Zo kan je verder leren en je verder ontwikkelen.Met vallen en opstaan. Dat is misschien wel de juiste benaming voor fouten maken, leren en verder ontwikkelen. Bij ECO-Typing leer je fouten maken. Leer je te ontdekken hoe het is om met vallen en opstaan verder te gaan. Professionele coaches begeleiden je in dit traject. Door middel van fysieke en mentale zelfbewustwording nemen ze je mee in deze ontdekkingsreis. Een prachtige reis van zelfkennis naar zelfsturing.

Nieuwsgierig geworden? Kom eens naar een open ECO-Typing workshop en ervaar wat het is om fouten te mogen maken, te leren en verder te ontwikkelen. Voor meer informatie, info@eco-typing.nl

Stap op de weg van succes!

Voor meer informatie mail je via het contactformulier.

Tags: