We leggen de lat hoog

We leggen de lat hoog

22:18 28 december in Blog

Door Eva Beun / Fysiotherapeut

Burnout

Als fysiotherapeut met specialisatie arbeid en vitaliteit is het onderwerp burn-out iets wat ik regelmatig tegenkom. We jongleren ieder dag met de dingen die we moeten, kunnen en willen. Maar wie bepaalt er eigenlijk? In mijn eerste ECO-Typing blog neem ik je mee in wat wij als ECO-Typing team kunnen betekenen.

We leggen de lat hoog.

Steeds meer prikkels en mogelijkheden komen er op ons af, maar de verwachtingen creëren wij zelf. Hoe om te gaan met alles wat er op ons af komt is een keuze. Werk of studie, privé, sociale activiteiten en al dan niet ook nog sporten.  Allemaal ballen die we hoog willen houden. Iedereen gaat op een andere manier om met deze nieuwe tijd. Wat we wel zien is dat we met elkaar de lat steeds hoger leggen, meer presteren, goed, beter, best. We lijken wel rupsjes nooit genoeg.

Op 16 december jl stond er in de NRC een artikel over een jonge vrouw die super gezond leefde maar toch een burn- out kreeg. (het hele artikel is hier terug te lezen.)gezondheids-detective_burn-out-stress-of-overspannen_chronische-vermoeidheid

Het krijgen van een burn-out is niet raar, het is vooral erg vervelend, voor de persoon die het betreft maar ook voor de mensen om hem/haar heen. Wat volgens ons als team van ECO-Typing werkt om de kans op een burn-out te verkleinen of om na een burn-out weer in de flow te komen, is het kennen van jezelf. Wie ben je, wat zijn voor jou signalen in je lichaam dat je last hebt van druk of stress, hoe kun jij ondersteund worden door je omgeving om uit de stress te komen?

Ons lichaam en onze geest zijn niet los te koppelen.

Het druk hebben in ons hoofd vertaalt zich eigenlijk altijd in een reactie van ons lichaam. Je krijgt meer spierspanning of juist minder, je kunt je lichaam niet meer goed aanspreken, je wordt stijf en horkerig. Sommige mensen worden kribbig, ongestructureerd of juist erg punctueel. Daarnaast ontstaan er ook processen in je lichaam als verhoging van je bloeddruk, snellere hartslag en bijvoorbeeld ademhaling die hoger wordt.
Door dit alles kun je je bijvoorbeeld  minder goed concentreren of slechter slapen. Alles bij elkaar heeft het in ieder geval een negatieve uitwerking op je prestatie.

Wat kun je er aan doen?

•    Ontspanningsoefeningen
•    Ademhalingsoefeningen
•    Structuur maken – To do list
•    Keuzes maken – soms ook ‘niet sociaal’ zijn, kies voor je eigen doel
•    Positieve gedachten

Wij als ECO-Typing team combineren in onze trainingen het fysieke en het mentale. Door de link te leggen tussen deze twee en bijvoorbeeld met bovengenoemde zaken aan de slag te gaan is ons doel iedereen in zijn/haar kracht te zetten.

Stap op de weg van succes!

Wil je meer weten over ECO-Typing of gewoon ervaren, kom dan op 7 januari van 13.00 tot 16.00 uur naar onze open dag op de veenweg 19A te Vaassen. Meld je hier aan of via onderstaand formulier.